• North Liverpool, apartments, affordable rent, Longmoor Lane

Scaled back apartment plans resubmitted for North Liverpool site

Twenty new homes for affordable rent could transform land in North Liverpool which is currently being used as a car park.

The proposal replaces previously rejected plans for a larger scheme which prompted concerns of “over-development” at the Longmoor Lane site.

An application has been submitted to Liverpool City Council to build the apartments on the plot, which was previously home to the Aintree Institute Building but is now unoccupied and used as a pay-and-display parking facility for the neighbouring Walton Vale area.

Architecture Julien Denis Ltd was appointed in January this year to design and submit a revised residential scheme to replace the original plan for 31 apartments, which was refused in December 2016.

According to a document put forward to the council as part of the planning application: “There has been a number of alterations made to the original design in order to address the concerns of the planning officer regarding the scale of the proposal and the notion that it represented over-development of the site.”

If approved, the new residential building would aim to be sympathetic to its surroundings by maintaining the building line of the adjacent 19th Century Victorian terrace, which has also influenced the general shape and form of the development.

The front gardens of the Victorian terrace would also be emulated with a small enclosed front garden separating the new apartments from the street.

The document adds: “The rear of the scheme is dedicated to the secure car park which will be accessed off Warbreck Moor, and the amenity spaces for residents such as the refuse store and the covered bike stores.

“A large amount of the area at the rear of the scheme will be designed as soft landscaping with appropriate vegetation to provide a high quality outlook to the apartments facing the rear of the scheme. These landscaped areas will be accessible to residents and provide the external open space needed as amenity to the apartments.”

Share on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone

About Author: Natasha Young

Natasha Young is our Editor. She can be contacted by email natasha@movepublishing.co.uk or by phone on 0151 709 3871.